Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för PERIODISK FASTA - Den enkla metoden för att gå ner i vikt, bekämpa sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa
Isbn: 978-91-8993-109-1
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Pedagogik Filosofi Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: februari 2024
Uppläsare: AI Voice
Length: 1 timme 20 minuter

Ljudbok

PERIODISK FASTA - Den enkla metoden för att gå ner i vikt, bekämpa sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa

Periodisk fasta är en ätmetod som innebär att man alternerar perioder av fasta med perioder av ätande. Genom att begränsa ät-tiden och ha fasteperioder kan man uppnå olika hälsofördelar. 

Det finns flera olika former av periodisk fasta som används för att uppnå olika hälso- och välbefinnandemål. Några av de vanligaste formerna är 14-timmarsfasta, 16-timmarsfasta och 5:2-fasta (Mosley-metoden).

14-timmarsfasta
Denna fasta  innebär att man äter under en 10-timmars period och fastar i 14 timmar. Under fasteperioden får man endast dricka vatten, te eller kaffe utan socker.

5:2-fasta

Vid 5:2-fasta äter man normalt under 5 dagar i veckan och halvfastar sedan i 2 dagar. Under fastedagarna rekommenderas det att man minskar sitt kaloriintag till cirka 500-600 kalorier för kvinnor och 600-700 kalorier för män. 

Var och en av dessa periodiska fasta-former har sina egna fördelar och det är viktigt att välja den som bäst passar dina behov och livsstil. Kom ihåg att det alltid är bra att rådfråga en läkare eller en näringsrådgivare innan du påbörjar någon form av periodisk fasta för att säkerställa att det är lämpligt för dig.

Nyttan med Periodisk Fasta

Periodisk fasta kan ha flera hälsofördelar som kan förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande. En av de främsta fördelarna är viktminskning. Genom att begränsa ättiden och därmed också kaloriintaget kan periodisk fasta hjälpa till att främja viktminskning.

En annan fördel är att periodisk fasta kan förbättra insulinresistensen och reglera blodsockernivåerna. Genom att följa ett periodiskt fasta-mönster kan kroppen få möjlighet att återställa insulinets känslighet och förbättra regleringen av blodsockernivåerna.

Ytterligare en hälsofördel med periodisk fasta är ökningen av autofagi. Autofagi är en naturlig rengöringsprocess i kroppen där gamla, skadade eller onormala celler bryts ned och ersätts med friska celler. Genom att aktivera autofagi genom periodisk fasta kan kroppen eliminera skadliga celler och främja celldelning, vilket kan ha positiva effekter på olika aspekter av hälsan.

Forskning tyder på att fasta även kan skydda mot sjukdomar som diabetes, leversjukdom, hjärtsjukdomar, nervskador och cancer. Det kan också ha positiv påverkan på blodsockervärden, blodtryck och ämnesomsättning. En studie visar också att vi kan skydda våra celler mot åldrande, och minska risken för inflammationer i kroppen, genom att dra ner på vårt kaloriintag.

Dieterna bygger på ett antal grundprinciper för att främja hälsa och viktminskning. I denna ljudbok får du all den kunskap du behöver, kompletterat med praktiska råd för att lyckas såväl fysiskt som psykiskt. 


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone