Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Enuma Elish
Isbn: 978-91-8985-708-7
Förlag: Media 24 / Digibook
Kategori:
Religion Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: augusti 2024

E-bok

Enuma Elish

Enuma Elish, även känd som Babyloniska skapelseeposet, är en av de mest betydelsefulla texterna från forntidens Mesopotamien. Skriven omkring 1100 f.Kr., utforskar denna episka dikt universums ursprung, gudarnas kamp och etableringen av kosmisk ordning, vilket ger en djup inblick i den babyloniska världsbilden.

 

Handlingen börjar i en tid före skapelsen med de primordiala vattengudarna Apsu (färskvatten) och Tiamat (saltvatten). De yngre gudarna stör Apsu, som planerar att förgöra dem, men dödas av Ea. Tiamat, för att hämnas, skapar en armé av monster ledda av Kingu. De yngre gudarna vänder sig till Marduk, som går med på att bekämpa Tiamat under förutsättning att han blir den högste guden om han segrar.

 

Den episka striden mellan Marduk och Tiamat är berättelsens höjdpunkt. Marduk besegrar Tiamat och skapar himlen och jorden från hennes kropp. Människan skapas från Kingus blod för att tjäna gudarna, och Marduk blir den främsta guden.

 

Eposet avslutas med att gudarna bygger en stad för Marduk. Enuma Elish förklarar skapelsen, legitimerar Marduks överhöghet och Babylons centrala roll. Berättelsen betonar vikten av makt och hierarki, där Marduks seger symboliserar ordningens triumf över kaos.

 

Enuma Elish är inte bara en skapelseberättelse, utan också en episk saga om makt, kamp och gudomlig rätt. Dess teman och symbolik har påverkat många efterföljande myter och religiösa texter, vilket gör den till en oumbärlig del av vårt kulturella arv. Låt dig förtrollas av denna storslagna myt och upptäck de tidlösa lärdomarna om mänsklighetens plats i universum.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone