Jump to content
The library informs: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Cover for Den empatiska hunden
Isbn: 978-91-8066-077-8
Publisher: Bokförlaget Polaris
Category:
Science
Accessible since: February 2024

E-book

Den empatiska hunden

Hunden är människans bästa vän, lyder det gamla talesättet. Och senare års hjärnforskning visar att det ligger väldigt mycket i detta.

Den empatiska hunden går Olof Rydén till botten med den unika anknytning som finns mellan hund och människa, och som har uppstått i vår delvis gemensamma evolution. Han berättar om den avgörande mutation som en gång i tiden uppkom i vargen och bidrog till hundens utveckling: resultatet blev ett socialt och människotillvänt djur som i ett slag skiljde sig från vargen. Samtidigt var människan genetiskt förberedd för att uppmärksamma och intressera sig för djur, vilket gav de bästa förutsättningar för att arterna skulle bli bästa vänner.

På samma sätt som ett barn knyter an till sina föräldrar, beskriver författaren hur valpen knyter an till sin matte eller husse. Och vi människor kan knyta an till våra hundar, som kan vara en enorm trygghet, inte minst när livet gungar. Den tidig anknytningsprocessen och behovet av att både få och ge omsorg hos bägge arter är en stor förklaring till att vi har blivit så förbundna med varandra. I boken beskrivs hundars medvetande och känslomässiga lyhördhet och tydliga empatiska förmåga, samt den fantastiska ordlösa kommunikation som kan uppstå mellan dem och oss människor. Boken tar även upp hundens läkande kraft på oss människor i vård, skola och omsorg, och inte minst inom hundunderstödd psykoterapi.

Olof Rydén är professor emeritus i psykologi på Lunds universitet och har forskat inom hälsopsykologi. Han har utvecklat ett särskilt intresse för anknytningen mellan hund och människan och vad den gör för vår hälsa. Olof har tidigare skrivit boken Hälsopsykologi psykologiska aspekter på hälsa och sjukdom.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone