Jump to content
The library informs: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Cover for Eldupphör – En musikberättelse om skotten i Lunde 1931
Isbn: 978-91-7945-787-7
Publisher: Ordfront förlag
Category:
Society & Culture Art, music, theatre, film Plays
Accessible since: October 2023
Narrator: Ådalsbandet
Length: 1 hour 37 minutes

Audiobook

Eldupphör – En musikberättelse om skotten i Lunde 1931

Eldupphör – En musikberättelse om skotten i Lunde 1931
Av och med Ådalsbandet

Ådalsbandet berättar om vad som skedde i Ådalen 1931 och hur en ung trumpetare vid namn Tore Andersson, på eget bevåg blåste Eldupphör i sin trumpet och förhindrade att en av de största tragedierna i svensk historia, blev ännu större. Vi får följa huvudpersonen Tora som genom musik och berättande tar oss med på en historisk resa till den 14 maj 1931 i Ådalen Västernorrland, då strejkande arbetare tystades av militär med gevär och kulsprutor. Fem personer fick sätta livet till och trots att det idag är mer än 90 år sedan så väcker Ådalshändelserna fortfarande väldigt starka känslor. Det var även den sista gången som svensk militär sköt skarpt mot civila i Sverige.

Ådalsbandet kommer från hjärtat av Ångermanland och hade under 2021 premiär med föreställningen Eldupphör. Det är en föreställning som berör och berättar om en del av vår svenska historia som verkligen inte får glömmas bort. Dessutom är ordet eldupphör kanske ännu mer angeläget idag än någonsin.

Medverkar gör också professor Roger Johansson som är verksam vid Malmö och Lunds universitet. Han har forskat på Ådalshändelserna i över 40 år och läser här sin egen text. Journalisten och författaren Grzegorz Flakierski har också fördjupat sig i skotten i Ådalen under lång tid och avslutar med ett efterord om betydelsen händelsen fick för svensk politik.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone