Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Det mörka rummet : Om migränens historia och jakten på lindring
Isbn: 978-91-2718-246-2
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: augusti 2023

E-bok

Det mörka rummet : Om migränens historia och jakten på lindring

Var sjätte svensk lider av migrän, för ungefär 2% är den kronisk. Utifrån sin egen och en rad kända författares berättelser skildras synen på sjukdomen historiskt och kulturellt.

Celia Svedhem är psykolog, frilansskribent och småbarnsförälder och lever själv med kronisk migrän. I boken berättar hon om sin resa mot lindring och undersöker vad det innebär för identiteten att leva med en kronisk diagnos. För trots att migrän är en så vanlig sjukdom vet vi förvånansvärt lite om den, hur den påverkar människors vardag – och än mindre vad den historiskt har inneburit.

IDet mörka rummetberättas om människors syn på, och försök att behandla sjukdomen genom tiderna. Från mer desperata grepp, som att borra hål i huvudet med en korkskurv och åderlåtning, till dagens mer utbredda försök med botox och psykoterapi.

Virigina Woolf, Sigmund Freud, Lewis Carroll, Salvador Dalí och Joan Didion led alla av migrän och har lämnat stora kulturarv åt eftervärlden. Genom att analysera deras verk, anteckningar och korrespondens söker Svedhem förstå vilken inverkan migränen haft på deras liv och konst. Men också vad hon kan lära sig ifrån dem om hur man lever ett meningsfullt liv trots kronisk smärta.

Det mörka rummet är en personlig essä som ger en ny och fördjupad bild av en av våra vanligaste sjukdomar och dess inverkan på individen, vetenskapen, samhället och kulturen.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone