Jump to content
The library informs: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Cover for Äckel: Smitta, synd, samhälle
Isbn: 978-91-7945-806-5
Publisher: Ordfront förlag
Category:
Society & Culture Philosophy
Accessible since: March 2023
Narrator: Patrik Lindenfors
Length: 9 hours 5 minutes

Audiobook

Äckel: Smitta, synd, samhälle

Äckel är det som gör att vi undviker rutten  mat och människor som snyter sig i bordsduken. En till synes enkel känsla som spelat en avgörande roll både för människans överlevnad  och för att forma våra samhällen.  

Men känslor av avsky och avsmak berättar också för oss om rätt och fel och etablerar en  emotionell skiljelinje mellan oss och dem . Äckel har på så sätt kunnat utnyttjas med förskräckande framgång i samband med mänsklighetens allra mest fruktansvärda brott.  

Äckel undersöker evolutionsforskaren Patrik Lindenfors gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och hur en emotion har kunnat forma allt från marknader till religioner och vår tids politiska debatt. För att förstå oss själva är det nödvändigt att granska hur våra äckelkänslor fungerar och hur de kan exploateras.

"Bokens populärvetenskapliga stil gör den lättillgänglig och dess pedagogiska struktur underlättar läsningen. Författaren visar utomordentligt väl hur viktigt det är att förstå känslan av äckel för att begripa hur människor och samhället fungerar. (...) Texten är intellektuellt stimulerande och väcker nyfikenhet på människan och dess omvärld utifrån aspekter som politik, filosofi och biologi. (...) Boken lämpar sig såväl för universitetsundervisning som för den intresserade allmänheten. Den är ett nöje att läsa! Helhetsbetyg: 5 av 5." BTJ, Maria Fridstjerna


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone