Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för César Birotteau
Isbn: 978-91-8063-566-0
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: januari 2023

E-bok

César Birotteau

César Birotteau – ansedd parfymhandlare, vicemär i Paris andra arrondissement, och nyligen utnämnd riddare av hederslegionen – bestämmer sig för att hålla en bal för att fira att de allierade trupperna dragit sig tillbaka från det ockuperade Frankrike. Birotteau tänker slå på stort och drar igång en helrenovering av sin bostad, och han skuldsätter sig djupt samtidigt som han tar risker med lånade pengar – allt med understöd från sin notarie Roguin. Vad han inte vet är att en före detta anställd, Ferdinand du Tillet, numera är en framgångsrik bankir som använder Roguin för att hämnas på sin gamle chef. Men kanske kan Birotteau ändå klara sig med hjälp av den ivrige assistenten Anselme Popinot, i synnerhet om deras affärsplaner med att utveckla en ny hårolja går vägen.
César Birotteau är ett satiriskt men samtidigt sympatiskt porträtt av den parisiska medelklassen i början av 1800-talet. Romanen från 1837 ingår i Paris-cykeln i Honoré de Balzacs svit Den mänskliga komedin.
I översättning av Karl Hedberg.

HONORÉ DE BALZAC [1799–1850] var en fransk författare, allmänt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mänskliga komedin [La Comédie humaine, 1829–1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le Père Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men även för politiska tänkare som Marx och Engels.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone