Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Den siste bonden på Tämmesboda
Isbn: 978-91-8901-933-1
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier Historia Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: december 2020

E-bok

Den siste bonden på Tämmesboda

"Är du törstig?" Stig räcker spannen till fotografen Lars-Olof Hallberg. Det är Lars-Olofs första besök på Tämmesboda, den småländska arrendegården där syskonen Berit och Stig Aronsson bor sedan nästan sextio år. Hästen Rallaren har just druckit två och en halv spann, och nu är det fotografens tur - om han vill.

I ett Sverige där jordbruk alltmer kopplas samman med stordrift och EU-bidrag lever Berit och Stig enligt bondepraktikans tideräkning, utan el och rinnande vatten, men med djuren och stenarna som vänner. Fotografen Lars-Olof Hallberg har under tio år följt Berit och Stig i deras arbete - lieslåttern på ängarna och vinterkörningen i skogen, vårbruket och potatisplockningen. En och annan välförtjänt rast har han också fångat med sin kamera.

Han har med naturfotografens skarpa blick och med en stor kärlek till det gamla kulturlandskapet och dess människor dokumenterat ett jordbruk som sköts som på 1940-talet, men som genom förändrad lagstiftning och ökade krav på lönsamhet blivit omöjligt. Den siste bonden på Tämmesboda tvingas till slut sälja sin häst och skicka de fem korna till slakt. Över 300 000 svenskar har redan mött Berit och Stig i den uppmärksammade fotoutställningen "Tolfte veckan - minne av ett landskap", som visats på länsmuseer, konsthallar och bibliotek.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone