Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för För dig ska musiken bara vara ett smycke
Isbn: 978-91-7343-958-9
Förlag: Leopard förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier Historia Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: april 2019

E-bok

För dig ska musiken bara vara ett smycke

De judiska syskonen Fanny och Felix växer upp i det tidiga 1800-talets Preussen. Musikaliska underbarn och varandras bästa vänner. Men deras omgivning blir alltmer antisemitisk och i Europa pågår Napoleonkrigen för fullt. När Fanny är fjorton år står det klart för henne att hon förväntas följa en uppgjord väg. Musiken kanske kan bli brodern Felix framtid, men hon ska koncentrera sig på sitt verkliga kall – att gifta sig.

Fannys bror kom att bli den välkände Felix Mendelssohn-Bartholdy som vid tiden för sin död var den störste kompositören i Europa. I bakgrunden fanns storasyster Fanny, som han alltid bad om råd när han komponerade och kallade för sin ”Minerva”. Trots faderns, och senare också broderns, motstånd skrev hon runt 500 verk och i dag anses hon vara 1800-talets viktigaste kvinnliga tonsättare.

För dig ska musiken bara vara ett smycke är en fascinerande berättelse om nedtryckt genialitet och om de begränsningar som skapande kvinnor, men även judar, fått leva under genom historien. Det är en berättelse om musiken som trots allt inte har tystats och nu tagit sin rättmätiga plats i kulturkanon 150 år efter att den skapades. Det är också en berättelse om en ovanligt stark kärlek mellan en syster och en bror som varken kunde skapa eller leva utan varandra.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone