Jump to content
The library informs: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Cover for Gustaf Mannerheim - Marskalk af Finland
Isbn: 978-91-7465-966-5
Publisher: Nomen förlag
Category:
History
Accessible since: September 2015

E-book

Gustaf Mannerheim - Marskalk af Finland

Gustaf Mannerheim fick titeln Marskalk af Finland. Det var de segrande politikernas present på hans 75 årsdag och till en man som byggde och räddade Finlands frihet. Vägen mot frihet var emellertid lång. Den ryska revolutionen 1917 gav Finland möjlighet att bli en självständig nation. Det ledde till ett inbördeskrig. Den vita och konservativa drömmen om ett fritt Finland vann kriget med hjälp av Tyskland och i viss mån svenska frivilliga, men motsättningarna fanns kvar. Det gamla Ryssland hade blivit stympat och när Stalin tog makten bedrev han en gammal tsaristisk politik för att sprida de kommunistiska idéerna men som i huvudsak handlade om att återerövra rysk mark. Det ledde till vinterkriget och fortsättningskriget. Finlands enda möjliga bundsförvant blev Tyskland och det var från början självklart att Tyskland skulle vinna kriget. Så blev det inte. Tyskland förlorade och Finland stympades. Finland fick göra upp med tyskarna och driva ut dem från finsk mark. Under dessa krig framträder en man med ovanlig bakgrund och en enorm erfarenhet som kom att lotsa Finland genom alla svårigheter och försök att behålla Finlands frihet. Det var Gustaf Mannerheim. Mannerheims motiv är delvis oklara och frågan är om han var en frihetshjälte eller slaktargeneral.


Kjell Blomster har arbetat som lärare och rektor på grundskolor och gymnasier. Han har studerat historia vid universiteten i Lund, Växjö, Göteborg och Karlstad.

Under senare år har han specialiserat sig på finlands historia och ger nu ut sin första bok som handlar om Gustaf Mannerheim


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone