Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Mjukisen, myshårdningen, de nykyska, snobben och dandyn - Fem reportage om manlighetsstereotyper
Isbn: 978-91-7423-418-3
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
E-single Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2014

E-bok

Mjukisen, myshårdningen, de nykyska, snobben och dandyn - Fem reportage om manlighetsstereotyper

De här texterna publicerades första gången i Månadsjournalen (nr. 12 1981, nr. 12 1983, nr. 7 1983, nr. 3 1982) och Sköna Hem, nr. 2 1980

MJUKISEN är en företrädare för det nya, jämställda mans­idealet. Han är genomförd långt över gränsen till det karikatyrartade.

MYSHÅRDINGEN har ibland liksom många andra män en benägenhet att framhålla sina erotiska bedrifter och storleken av det organ med vilken han utfört dem.

DE NYKYSKA representerar den sexuella kontrarevolutionen. En ung flicka säger att det i dag finns risk att en ung man som ber henne komma med upp på rummet för att titta på hans etsningar menar precis vad han säger och ingen­ting mer.

SNOBBENS främsta ambition är att bli accepterad och gillad av personer av högre social rang. I snobbens värld betyder skenet allt, verkligheten mycket litet. Hyckleriet är en naturlig del av snobberiets mekanism.

DANDYN eller posören är vår tids hjälte, teatern och utkläd­seln vår verklighet. Det konstgjorda blir åter natur och Oscar Wildes paradox om att naturen avbildar konsten blir åter aktuell.

Nils Petter Sundgren är mest känd för sin mer än fyrtioåriga verksamhet som filmkritiker i svenska tv­-kanaler. Samtidigt har han flitigt medverkat i tidningar och tidskrifter. Det började på Expressens kultursida på sextiotalet med Bo Strömstedt som inspirerande chef. Sundgren medverkar fortfarande men mer sporadiskt i Expressen.

Sjuttiotalet kom med nytänd storstadsjournalistik i banbrytande tidningar som Stockholm City, Intrig och andra. Här skrev Nils Petter ironiska reportage från det mondäna kulturlivets scener, nattklubbar, förlagspartyn och andra ställen där kultureliten umgicks med småskurkar och vackra personer av olika kön. Det blev även många personporträtt och politiska betraktelser. I boken Moster Svea, 1983, samlades en handfull av Sundgrens bästa artiklar.

Telegram Journalistik ger ut god journalistik som publicerats genom tiderna – i bokform. Krönikor, essäer, reportage, artiklar, spännande features, djuplodande intervjuer, grävande reportage – journalister från den så omsusade magasinsboomen under 80-, 90- och 00-talet öppnar sina digra arkiv, och det har skrivits fantastiska texter även innan dess som nu kan tillgängliggöras igen. Det skrivs dessutom nya texter, som nu kan läsas direkt – i en e-bok eller en tryckt bok, läsaren väljer.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone