Jump to content
The library informs: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Cover for Döden i Beirut
Isbn: 978-91-8613-350-4
Publisher: Glänta produktion
Category:
Literary essays
Accessible since: April 2013

E-book

Döden i Beirut

I Beirut går de levande på de dödas ben, samtidigt som de döda, under de senaste årens dramatiska utveckling, tycks gå igen på de levandes ben. Döden i Beirut är en personlig essä om en stad belägrad av vålnader.

Perser, greker, romare, araber, korsfarare, turkar, ryssar, engelsmän, fransmän, syrier, israeler, iranier, palestinier, nordamerikaner – alla har de under årens lopp belägrat Libanons huvudstad. Efter det långa inbördeskriget 1975–1990, mordet på Hariri och Syriens återtåg 2005 är det förflutnas blodiga hemsökelser tydligare än någonsin. Michel Azar skriver personligt om livet under brinnande krig.

"Döden i Beirut är en fantastisk idé- och historieresa som emellanåt med närmast poetiska beskrivningar skildrar ett land där de döda 'går igen på de levandes ben'. [...] Det är Azars styrka, att han är demokratisk i sin kritik – ingen etnisk eller religiös grupp slipper ifrån hans känga.[...] En bok att ha nära när man läser artiklar om nya oroligheter i Libanon." (Rakel Chukri, SDS)

"Om Libanons subtila maktbalans, om vad den lett och riskerar att leda till, har idéhistorikern Michael Azar skrivit en utomordentlig bok, som utöver att vara något så ovanligt som en stilistiskt njutbar essä också förklarar varför ett land som utåt sett kan se ut som ett multikulturellt paradis i själva verket är en krutdurk som i ett och samma kartveck koncentrerar hela Mellanösterns konflikter." (Steve-Sem Sandberg, SvD)

"Att beskriva Beiruts och Libanons dramatiska historia från antik till nutid kräver förstås både kunskap och inlevelse. Det besitter Michael Azar i hög grad. Han är docent i idéhistoria och har samtidigt en libanesisk bakgrund. Han närmar sig ämnet som forskare och samtidigt som medkännare, filosof och författare. [...] Därför blir hans långa essä Döden i Beirut ett skolexempel på hur man kan skildra ett komplicerat skede med både distans och närhet och samtidigt inse sina begränsningar." (Torsten Kälvemark, AB)

"Azar arbetar på djupet, men också på bredden. Koncentrerat och pedagogiskt, och på njutbar prosa, beskriver han landets politiska historia och ger en detaljerad bild av premisserna för dagens konfliktfyllda kaos i vilket kampen om nationens identitet är själva motorn. [...] Om den ordinära nyhetsrapporteringen om Mellanöstern snarast ökar ens förvirring så bidrar Azar på ett imponerande sätt till att göra detta dödliga spel något mera begripligt." (Kristina Lundblad, GP)

Michael Azar är författare och docent i idéhistoria, verksam vid Göteborgs universitet.


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone