Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Fånge på Guantánamo
Isbn: 978-91-7343-349-5
Förlag: Leopard förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Fånge på Guantánamo

– Jag begär inte ert medlidande, men jag vill berätta om Guantánamo för mina bröders skull, de som sitter kvar där, och för att ingen ska kunna säga: ”Jag visste ingenting”.

Fånge på Guantánamo är Mehdi Ghezalis egen historia, som han berättade den för journalisten Gösta Hultén, om de två och halvt år – över 900 dagar – som han satt inlåst i en bur på den amerikanska basen på Kuba. Här beskriver han tortyren och förhören, men också om hur fångarna försökte stötta och hjälpa varann. Ghezali skildrar den förnedringen som han utsattes för av sina fångvaktare och om den brinnande tro som höll honom uppe. Han berättar om sin uppväxt i Sverige och hur amerikanerna grep honom i Pakistan och förde bort honom.

Fånge på Guantánamo är en svidande vidräkning med det exempellösa rättsövergrepp som den amerikanska regeringen utsätter många tusen muslimer för i fånglägren på Kuba, i Irak och Afghanistan. Den är också starkt kritiskt till det tafatta agerandet från de svenska myndigheterna för att få honom frigiven.

Gösta Hultén är ordförande i Guantánamokommittén där riksdagsmän från samtliga partier arbetade för Mehdi Ghezalis frigivning. Hultén är den enda journalist som träffat Mehdi Ghezali under längre perioder.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone