Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: ansök om låneuppgifter längst ned på denna sida
Omslagsbild för Främlingen
Isbn: 978-91-8851-151-5
Förlag: Fafner Förlag
Kategori:
Fantasy & SF
Tillgänglig sedan: augusti 2017
Uppläsare: Simon Väderklint
Length: 21 minuter

Ljudbok

Främlingen

Jag vet inte var jag föddes, förutom att slottet var oändligt gammalt och oändligt fasansfullt; fyllt av mörka gångar och med höga tak där ögat endast kunde finna spindelnät och skuggor. Det var aldrig ljust, så ibland tände jag stearinljus och stirrade på dem för att slappna av; inte heller fanns det någon sol utomhus, då de fruktansvärda träden växte högt över slottet. Där fanns ett svart torn som sträckte sig genom träden, och ut i de okända yttre rymderna, men det var delvis raserat och kunde inte bestigas utan en nästan omöjlig klättring. Så i ett ändlöst dunkel drömde och väntade jag, även om jag inte visste vad jag väntade på. Till slut blev min längtan efter ljus så stark att jag inte kunde vila längre. Jag bestämde mig för att bestiga det där tornet, även om jag föll; för det var bättre att få en glimt av skyn och gå under, än att leva utan att någonsin få se dagsljus.

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjärerna inom skräckgenren. Han är mest känd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, där människan är liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begränsad läsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och är en outtömlig källa till inspiration för såväl författare som filmskapare. Han anses allmänt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skräckförfattare.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone